Podle mě žádný rozdíl mezi bramborovou kaší a bramborovým pyré neexistuje, za předpokladu, že bramborovou kaší myslíme na jemno rozmačkané, či rozmixované, brambory s máslem a mlékem (či smetanou).
Je to jenom synonymum pro jednu a tu samou věc. V zahraničí se pak setkáte téměř výhradně s označením pyré, obzvláště pak ve Francii, odkud tenhle výraz pochází.
Wikipedia k tomu dodává, že pyré je:
Pyré je kulinářský výraz pro jemně zpracovanou hmotu, která vznikla jako výsledek šlehání, drcení, mixování, rozmělnění, pasírování, kvedlání nebo šťouchání.
Neplést se šťouchanými brambory!
Ačkoliv nemám k tomuto tématu načteno, rozdíl mezi br. kaší a br.
pyré přeci jen činím.
Netýká se to ingrediencí, ale postupu přípravy. Když dělám kaši,
brambory po uvaření (ve vodě/mléce/smetaně) rozmačkám šťouchadlem
(lisem na brambory) a rozšlehám šlehačem (ručním mixérem se
2 metlami).
Pokud dělám pyré, vařené brambory (ve vodě/mléce/smetaně) rozmělňuji
tyčovým (ponorným) mixérem. Výsledek je konzistenčně odlišný, ačkoliv
se přidávají stejné ingredience. Třeba je to naprosto mylný úhel pohledu,
ale kdo má dnes v kuchyni patent na rozum, že? :) Zkrátka a dobře pyré je
dle mého úplně najemno rozmělněná hmota, kaše je nadýchaná,
rozšlehaná, s možností hrubších kousků, lehčí mňamka :-).
Jaký je rozdíl mezi dauphinskými a lyonskými bramorami?
Nevím přesně co jsou lyonské brambory, ale Dauphinské jsou brambory zapékané se smetanou, česnekem a sýrem ne?
Kde bych mohla sehnat kaštanové pyré? Chystám se na jeden dezert a tohle je tam potřeba, ale u nás v Bille ho nemají :/
Ano, dostat všade a nie iba v supermarketoch. Kupujem ho tam pravidelne. 250g mrazené 1,39 euro Je škoda ,že ho nie je dostať v okolí Brna. Iba Praha má to štastie, ale mrazené neposielaju a v konzervách je moc drahé. Júlia ...
Nejlépe hodnocená odpověď. Zobraz ji celou.
Co znamená, když na sáčku s rýží vidím nápis parboiled? Je to nějaký druh nebo je něčím lepší?
Parboiled není ani tak o typu rýže, jako o způsobu zpracování. Jde o nějaký patentovaný technologický postup, který vymysleli v USA. V principu jde o to, že se do jádra rýže pod tlakem dostanou vitamíny a minerály ...
Nejlépe hodnocená odpověď. Zobraz ji celou.
Jaké potraviny mají nejméně kalorií a jsou vhodné pokud chce člověk zhuhnout?
Nejméně kalorická zelenina: Cuketa Brokolice Zelí Rajčata Pórek Chřest Čekanka Nejméně kalorické ovoce: Maliny Borůvky Grep Vodní meloun Pomeranče Z masa pak určitě kuřecí a krůtí maso. Velmi libové je i králičí. Z náp ...
Nejlépe hodnocená odpověď. Zobraz ji celou.
Co je zač takový ten tenký bílý plátek s růžovou spirálou uprostřed, který se přidává do Ramenu? Je to nějaká těstovina?
Jmenuje se to Narutomaki nebo někdy Naruto a jde o japonskou jedlou dekoraci, na kterou nejčastěji narazíte v ramenu nebo udon polévce. Je vyrobena z velké části ze surimi, tedy drceného rybího masa a dalších ingredience jako sůl, cukr, škrob, atd. ...
Nejlépe hodnocená odpověď. Zobraz ji celou.