Hulka

Jaký je rozdíl mezi bramborovou kaší a pyré?

Je nějaký rozdíl mezi klasickou bramborovou kaší a pyré z brambor? Jiný výraz pro stejnou věc, nebo je to kulinářsky něco jiného?

– otázku položil/a Hulka před více než rokem

Reaguj · Nahlásit



Cukrářka

Podle mě žádný rozdíl mezi bramborovou kaší a bramborovým pyré neexistuje, za předpokladu, že bramborovou kaší myslíme na jemno rozmačkané, či rozmixované, brambory s máslem a mlékem (či smetanou).

Je to jenom synonymum pro jednu a tu samou věc. V zahraničí se pak setkáte téměř výhradně s označením pyré, obzvláště pak ve Francii, odkud tenhle výraz pochází.

Wikipedia k tomu dodává, že pyré je:

Pyré je kulinářský výraz pro jemně zpracovanou hmotu, která vznikla jako výsledek šlehání, drcení, mixování, rozmělnění, pasírování, kvedlání nebo šťouchání.

Neplést se šťouchanými brambory!

– odpověděl/a Cukrářka před více než rokem

+7  · Reaguj · Nahlásit


Euvi

Ačkoliv nemám k tomuto tématu načteno, rozdíl mezi br. kaší a br. pyré přeci jen činím.
Netýká se to ingrediencí, ale postupu přípravy. Když dělám kaši, brambory po uvaření (ve vodě/mléce/smetaně) rozmačkám šťouchadlem (lisem na brambory) a rozšlehám šlehačem (ručním mixérem se 2 metlami).
Pokud dělám pyré, vařené brambory (ve vodě/mléce/smetaně) rozmělňuji tyčovým (ponorným) mixérem. Výsledek je konzistenčně odlišný, ačkoliv se přidávají stejné ingredience. Třeba je to naprosto mylný úhel pohledu, ale kdo má dnes v kuchyni patent na rozum, že? :) Zkrátka a dobře pyré je dle mého úplně najemno rozmělněná hmota, kaše je nadýchaná, rozšlehaná, s možností hrubších kousků, lehčí mňamka :-).

– odpověděl/a Euvi před více než rokem

+7  · Reaguj · Nahlásit


  e-mail nebude zveřejněn · Proč chceme e-mail?

formátuj odpovědi s Texy!

Související otázky a odpovědi

Dauphinské a lyonské brambory

Jaký je rozdíl mezi dauphinskými a lyonskými bramorami?

Odpověď:

Nevím přesně co jsou lyonské brambory, ale Dauphinské jsou brambory zapékané se smetanou, česnekem a sýrem ne?

Zobraz celou odpověď.

Kde koupit kaštanové pyré?

Kde bych mohla sehnat kaštanové pyré? Chystám se na jeden dezert a tohle je tam potřeba, ale u nás v Bille ho nemají :/

Odpověď:

Ano, dostat všade a nie iba v supermarketoch. Kupujem ho tam pravidelne. 250g mrazené 1,39 euro Je škoda ,že ho nie je dostať v okolí Brna. Iba Praha má to štastie, ale mrazené neposielaju a v konzervách je moc drahé. Júlia ...

Nejlépe hodnocená odpověď. Zobraz ji celou.

Co je to za druh rýže parboiled?

Co znamená, když na sáčku s rýží vidím nápis parboiled? Je to nějaký druh nebo je něčím lepší?

Odpověď:

Parboiled není ani tak o typu rýže, jako o způsobu zpracování. Jde o nějaký patentovaný technologický postup, který vymysleli v USA. V principu jde o to, že se do jádra rýže pod tlakem dostanou vitamíny a minerály ...

Nejlépe hodnocená odpověď. Zobraz ji celou.

Jaké jsou nejméně kalorické potraviny?

Jaké potraviny mají nejméně kalorií a jsou vhodné pokud chce člověk zhuhnout?

Odpověď:

Nejméně kalorická zelenina: Cuketa Brokolice Zelí Rajčata Pórek Chřest Čekanka Nejméně kalorické ovoce: Maliny Borůvky Grep Vodní meloun Pomeranče Z masa pak určitě kuřecí a krůtí maso. Velmi libové je i králičí. Z náp ...

Nejlépe hodnocená odpověď. Zobraz ji celou.

Co je ta růžová spirála v ramenu?

Co je zač takový ten tenký bílý plátek s růžovou spirálou uprostřed, který se přidává do Ramenu? Je to nějaká těstovina?

Odpověď:

Jmenuje se to Narutomaki nebo někdy Naruto a jde o japonskou jedlou dekoraci, na kterou nejčastěji narazíte v ramenu nebo udon polévce. Je vyrobena z velké části ze surimi, tedy drceného rybího masa a dalších ingredience jako sůl, cukr, škrob, atd. ...

Nejlépe hodnocená odpověď. Zobraz ji celou.

Nejnovější otázky a odpovědi